Veselības veicināšanas nedēļa “Dari – zini – uzzini – mini!”

No 15.05. – 19.05.2023. grupas “Mārīte” audzēkņi piedalījās dažādās aktivitātēs, projekta “Veselības veicināšanas nedēļas Rēzeknes pilsētas pirmsskolas izglītības iestādēs “Dari – zini – uzzini – mini!”,,  ietvaros.

15.05.23. – Nodarbība ar logopēdi (A.Apine) „Jautrās skaņas – vārdiņš top”. Ciemos pie bērniem bija atnācis Bobs. Bērnivingrināja sejas muskulatūru, lūpas, mēli, veicot dažādus artikulācijas vingrinājumus. Nosauca savu vārdu, noteica ar kādu skaņu sākas viņa vārds, izdomāja dažādus vārdus ar doto skaņu. Palīdzēja Bobam noteikt vārda pirmo skaņu, sašķirot pārtikas produktus un lietas.

Radošā nodarbība „Antistresa spilventiņi”. Nodarbību vadīja M. Bikova. Bērniem bija iespēja pašiem sašūt mazu mīkstu rotaļlietu – spilventiņu. Tas nebija vienkāršs spilventiņš, bet gan smaržīgais antistresa spilventiņš. Bērni paši izvēlējās kādā krāsā un kādas formas būs viņu spilventiņš. Piepildīja to ar sintiponu, izvēlējās sev vēlamo ēteriskās eļļas aromātu. Šujot spilventiņu, bērni nostiprināja jau iepriekš apgūtās šūšanas prasmes. Bērni droši darbojās ar īsto šujamadatu, ievēroja drošības noteikumus. Spilventiņu atdzīvināja, pielīmējot acis un degunu.

16.05.23. – Fiziskās aktivitātes „Sporto – vesels” kopā ar O. Treikuli. Šīs aktivitātes laikā bērni pilnveidoja ne tikai komunikāciju prasmes un iemaņas, bet arī nostiprināja fizisko un garīgo veselību. Stāstīja, atbildēja uz jautājumiem par veselīga dzīvesveida ieradumiem. Pārvarēja šķēršļu joslu, ievēroja drošības noteikumus. Apvieno kustības nepārtrauktā ritmiskā darbībā, pārejot no vienas kustības nākamajā.

17.05.23. bija lieliska iespēja doties mācību braucienā uz Lendžiem firmu SIA KUUP, kur notika meistarklase “Kakao burbuļojošais ceļš”. Audzēkņi varēja apskatīt, pataustīt un pasmaržot kafijas pupiņas, kā arī vērot  grauzdēšanas procesu. Meistarklases noslēgumā bērnus cienāja ar siltu kakao. Paldies Oskaram Maculevičam par viesmīlīgo uzņemšanu un patīkamu atmosfēru, bērni jutās pārsteigti un laimīgi.

18.05.23. – nodarbība ar psihologu (N. Melne) “Draudzības noslēpums”. Ciemos pie bērniem bija atnākusi Kaķīte Murīte. Bērni stāstīja, kas ir draudzība, par savu draugu uzvedību, kas draudzībā ir svarīgs, uz ko tā balstās un kas jāņem vērā, lai draudzība neizjuktu. Kaķīte aicināja bērnus doties ceļojumā uz emociju pasauli. Jautāja bērniem, kad viņi jūtas priecīgi un kad bēdīgi. Bērni mācījās attēlos atpazīt četras pamatemocijas – dusmas, bailes, skumjas un prieks. Bērni uzzināja kā var pārvarēt dusmas. Aktīvi piedalījās pirkstiņu rotaļās, vingrinot abas rokas gan pārmaiņus, gan vienlaikus. Kustību veikšana vienlaikus vingrina bērnu atmiņu, uzmanību un veiklību. Bērni zīmēja kā viņi jūtās. Mācījās viens otram teikt komplimentus.

Interaktīvi izzinoša nodarbība „Veselībnieks”, kuru vadīja I. Sondore. Ciemos pie bērniem bija atnācis Ābolītis. Bērni stāstīja par pavāra  profesiju un katrs sev izgatavoja pavāra cepuri. Skaidroja, kāpēc uzturā jālieto veselīgi pārtikas produkti. Pārrunāja par drošības noteikumiem darbā ar nazi un par higiēnas ievērošanu. Mācījās locīt salvetes. Pagatavoja veselīgas saldās uzkodas.

19.05.23. – Interaktīvi izzinoša nodarbība „Zobiņa ceļojums kopā ar Zebru ”, kuru vadīja L. Gaveika. Kopīgi darbojoties ar Zebru, bērni uzzināja kādi pārtikas produkti bojā zobus. Bērni stāstīja kāpēc zobiņi ir jātīra, ka neiztīrītie ēdienu atlikumi bojā zobus un veidojas caurumi, cik reizes dienā viņi tīra zobus. Pie tiem bērniem, kuri netīra zobus, atnāk ciemos zobgrauzis Urķis. Zebra rādīja bērniem kā  pareizi ir jātīra zobi, cik pastas ir jāliek uz zobu birstes un ka ir jāievēro zobu tīrīšanas ilgums. Zebra paslavēja bērnus par to, ka viņi rūpējas par saviem zobiem.

Liels paldies biedrības “Eņģeļi ar mums” Valdes priekšsēdētājai Inesei Muhambergai par iespēju audzēkņiem no grupas „Mārīte” piedalīties šajā  projektā. Liels paldies pedagogiem par interesantām, jēgpilnām, aizraujošām aktivitātēm. 

Skip to content